⚠️⚠️⚠️Пентагонът нареди проучване на потенциален ядрен удар в Източна Европа



Програмата ще моделира сценарий, при който регионът е изправен пред атомна катастрофа, показват документи.


Министерството на отбраната на САЩ поръча проучване за симулиране на въздействието на ядрен конфликт върху глобалното земеделие. Според съобщение за покана , публикувано на платформа за правителствени поръчки, проучването ще се съсредоточи върху региони „отвъд Източна Европа и Западна Русия“, които в симулацията са епицентърът на хипотетичното разполагане на ядрени оръжия.


Проектът ще бъде ръководен от инженерния корпус на армията на САЩ , Център за инженерни изследвания и развитие (ERDC).


Според известието, публикувано по-рано тази седмица, ERDC вече е избрал Terra Analytics, базирана в Колорадо компания, която е специализирана в усъвършенствана визуализация и анализи на данни, като изпълнител. Въпреки това се посочва, че други потенциални изпълнители са поканени да споделят своите предложения, ако са в състояние да предоставят подобни услуги.


Известието изброява изискванията, които изпълнителите трябва да изпълнят, като осигуряване на персонал, оборудване, съоръжения, надзор и други елементи, необходими за провеждане на проучването. Изпълнителят, наред с други неща, ще трябва да включи въздушно картографиране в симулацията и да моделира сценарий, при който се случва „ разрушително ядрено събитие“ . Стойността на договора е определена на 34 милиона долара.


От известието не става ясно как Пентагонът възнамерява да използва изследването. Заповедта обаче идва в момент, когато разговорите за потенциална ядрена война се засилиха в светлината на конфликта в Украйна и нарастващото разногласие между НАТО и Русия. Много експерти предупредиха, че директна конфронтация между Русия и водения от САЩ блок може да доведе до ядрена катастрофа. Според Федерацията на американските учени Вашингтон и Москва контролират най-големите атомни арсенали в света, съответно с около 5000 и 5500 бойни глави.


New York Times съобщи миналия месец, че администрацията на САЩ е одобрила нова версия на своята ядрена стратегия. Според вестника документът нарежда на американските сили да се подготвят за възможни координирани ядрени конфронтации с Русия, Китай и Северна Корея.


Русия често е предупреждавала, че военната подкрепа на Запада за украинското правителство може да изостри настоящия конфликт, превръщайки го в световна война. Руските политици напоследък обмислят да направят корекции в атомната доктрина на страната, за да осигурят превантивни ядрени удари. Москва обаче последователно заявява, че никога не трябва да се води ядрена война.


https://www.sott.net/article/494747-Pentagon-orders-study-of-potential-nuclear-strike-in-Eastern-Europe


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи