Доклад на Министерството на отбраната на Руската федерация за хода на специалната военна операция (към 18 юни 2023 г.)



◽️ През изминалото денонощие въоръжените сили на Украйна продължиха опитите си за настъпление в Запорожие, Южно-Донецко и Донецко направление.


◽️ Най-активните действия се проведоха в посока Запорожие.


◽️ Противникът със сили до три батальонни тактически групи, подсилени с танкове и бойни бронирани машини, под прикритието на димни завеси направи неуспешни опити за настъпателни действия на няколко вълни в районите на населените места Новопокровка, Новоданиловка и Малая Токмачка от Запорожка област.


💥 С компетентни и решителни действия на подразделенията от групата войски „Восток“, въздушни удари и артилерийски огън всички вражески атаки бяха отбити.


💥 Освен това, в резултат на комплексен огневи бой на четири колони от резерва на Въоръжените сили на Украйна в района на село Малая Токмачка, Запорожка област, девет танка, десет бойни машини на пехотата и на до десет други бойни бронирани машини бяха унищожени.


💥 Само в хода на бойните действия в запорожското направление за денонощие са унищожени над 200 украински военнослужещи, 33 танка, 30 бойни машини на пехотата и 35 бойни бронирани машини.


◽️ В южно-донецкото направление, в района на Времевския перваз, решителните действия на руските части, въздушните удари и артилерийския огън през деня отразиха четири вражески атаки със сили до батальонна тактическа група в районите на с. селищата Новодонецкое, Ровнопол на Донецката народна република и Новодаровка, Запорожка област.


💥 Общите загуби на въоръжените сили на Украйна в тези райони за денонощие възлизат на 380 украински военнослужещи, 35 танка, 33 бойни машини на пехотата, включително два Bradley, както и 38 бойни бронирани машини, включително бронетранспортьора Striker, като гаубица Д-20.

 

◽️ В донецко направление активните действия на подразделенията на групата сили „Юг“ през деня са отбили осем вражески атаки в районите на населените места Кирово, Первомайское, Красногоровка, Невелское и Марьинка на Донецката народна република.


💥 Въздушните удари нанесоха поражение на подразделенията на 79-та десантно-щурмова, 110-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и 129-та бригада за териториална отбрана в районите на населените места Новгородское, Авдеевка и Победа на Донецката народна република.


💥 По време на боевете в това направление за денонощие са унищожени до 210 украински военнослужещи, една бойна машина на пехотата, един бронетранспортьор, три автомобила, два пикапа, както и реактивна система за залпов огън „Град“.


💥 Освен това е унищожен склад за боеприпаси на 109-та бригада на териториалната отбрана край село Суха балка.

 

◽️ В купянското направление оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерията на групата войски „Запад“ поразяват живата сила и техниката на Въоръжените сили на Украйна в районите на селищата Фигалевка, Масютовка, Кисловка, Тимковка на Харков. област и Стелмаховка на Луганската народна република.


💥 В районите на населените места Берестовое, Харковска област и Новоселовское, Луганска народна република, е прекратена дейността на две диверсионно-разузнавателни групи.


💥 В резултат на щети от пожар в това направление за ден бяха унищожени до 60 украински военнослужещи, три пикапа, гаубица Мста-Б и самоходна артилерийска установка „Краб“ полско производство.

◽️ В Красно-Лиманското направление въздушни удари, артилерийски огън на групата войски „Център“ разгромиха вражески части в районите на населените места Невское, Червонопоповка, Кузмино на Луганската народна република и Серебрянка на Донецката народна република.


💥 Прекратена е дейността на две украински диверсионно-разузнавателни групи в районите на населените места Червона Диброва на Луганската народна република и Григоровка на Донецката народна република.


💥 През деня в това направление бяха унищожени до 70 украински военнослужещи, бойна машина на пехотата, две автомобила, самоходна артилерийска установка „Акация“, както и гаубица Д-30.


◽️ В посока Херсон, в резултат на огневи щети, загубите на Въоръжените сили на Украйна възлизат на повече от 30 военнослужещи, две превозни средства, артилерийска система М777 на американското производство, гаубица Мста-Б и Гиацинт-Б пистолет.


💥 Склад с боеприпаси на 123-та бригада на териториалната отбрана е унищожен край село Кизомис, Херсонска област.

 

💥 Оперативно-тактическата и армейската авиация, ракетните сили и артилерията на групите войски на въоръжените сили на Руската федерация през деня поразиха 113 артилерийски единици на въоръжените сили на Украйна на огневи позиции, жива сила и военна техника в 124 района.


💥 В района на село Максимиляновка на Донецката народна република беше унищожен контрабатареен радар AN / TPQ-50, произведен в САЩ.

 

◽️ През деня противовъздушната отбрана прехвана: крилата ракета с голям обсег Storm Shadow и две ракети от реактивната система за залпов изстрел HIMARS.


💥 Освен това 18 украински безпилотни летателни апарата са унищожени в районите на населените места Егоровка, Владимировка, Спорно, Ривнопол на Донецката народна република, Тополевка, Рубижне, Меловатка на Луганската народна република, Пясъчно на Херсонска област, Марфопол, Пшеничное, Ремовка и Подгорное на Запорожка област.

 

📊 Общо от началото на специалната военна операция са унищожение 444 самолета, 239 хеликоптера, 4686 безпилотни летателни апарата, 426 зенитно-ракетни комплекса, 10156 танка и други бойни бронирани машини, 1125 бойни машини с реактивни системи за залпов огън, 5149 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 11 028 единици специална военна техника.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи