☢️ Трябва спешна радиационна проверка на влизащите у нас стоки от Полша и Украйна?



Преди да се спрем на данните около взрив на военен склад близо до град Хмелницки в средата на май, нека отбележим това, по което няма спор. 


1.  Великобритания официално изпрати в Украйна снаряди с обеднен уран.  


2.  Русия ежедневно нанася удари върху военни обекти в Украйна, включително складове с боеприпаси и е пълно логично в някакъв момент такъв склад да бъде взривен. 


3.  България внася от Украйна и Полша селскостопанска продукция в огромни количества. Възможно е да бъде внесена такава от заразени райони.


В средата на май край град Хмелницки в Западна Украйна беше ударен склад за боеприпаси на ВСУ. 


На 13 май се появиха и видеата от взрива - височината на стълба дим и огън достигна повече от 100 метра. След взривовете бе регистрирано леко земетресение. Видеата с огнената „гъба“ предизвикаха множество коментари. 


В статията в сайта и прилагаме данни от замерване на радиационния фон от различни източници. 


Появи се информация, че след унищожаването на арсенала с Хмелницки, където са съхранявани британските снаряди с обеднен уран, вятърът е донесъл радиоактивната прах в приграничните райони на Полша. 


Полските власти отричат да има повишение на радиационния фон, но сред населението има безпокойство. 


Румънската депутатка Диана Шошоаке нарече взривът в Хмелници „ядрен взрив на складове с боеприпаси на НАТО“. 


По думите й още на 15 май радиационната прах, вдигнала се от складовете на ВСУ след удара по него, е била пренесена от ветровете през украинско-полската граница. Тя съобщи, че на складовете е имало танкови снаряди с обеднен уран, предоставени на Украйна от Великобритания, на стойност 500 милиона долара. 


Шошоаке посочи, че полския град Люблин е фиксирано повишаване на радиационния фон, а радиоактивния облак в течение на два дни е преодолял разстояние от 400 километра. 


Румънският политик предупреди, че тези които са дишали заразения въздух ще се сблъска с тежки заболявания, включително онкология. 


Експерти поясняват, че сама по себе си детонацията на боеприпасите с обеднен уран не води до голям ръст на радиацията. 


Опасност представлява финнодисперсната висококанцирогенна маталическа прах, която попада в дробовете, водата, утаява се в земята. Да се почисти от там е изключително проблемно, а от въздуха - невъзможно. 


Ако на складовете са били стотици, а и хиляди такива боеприпаси, то след 5-10 години там може да се очаква ръст на онкологичните заболявания, на малформациите при новородени, както в случаите с използването на уранови снаряди в Югославия и Ирак, отбелязват експерти. 


Полски медии обърнаха внимание на това, че в страна „рязко“ са се изключили средства за мониторинг на радиационния фон. 


Независимо дали вярвате, че има радиоактивен облак от Хмелницки, дали радиоктивна прах е замърсила територии на Украйна и Полша или вярвате на ЕК, вероятността от взрив на такъв склад и разнасянето на радиоактивна прах на тези територии остава. 


В същото време България внася голямо количество селскостопанска продукция от Украйна и Полша. 


Какви са гаранциите, че ако не днес, то утре, заедно с тази продукция, заедно с камионите, които я доставят, у нас няма да бъдат внесени замърсени с радиация хранителни продукти. 


Призоваваме българските политици да предприемат мерки по засилването на радиационния контрол върху внасяната продукция от тези две страни. Може би дори за внезапни чести проверки. 


Защото дори да поставите всичко по Хмелницки под съмнение, опасността от бъдещо радиационно замърсяване заради снарядите с обеднен уран от Великобритания и тяхното унищожаване остава в сила. 


http://efir.info/2023/05/24/%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%88%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%bd/


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи