Посланик Елеонора Митрофанова пред "Русия 24" за ситуацията в българската енергетика и доставките на руския газ:

 


"Ситуацията в българската енергийна сфера е много сложна. През последните два месеца цените на газ са се покачили с 87%. Тази година те няма да получат голям обем газ – дори с оглед на това, че са сключени споразумения с Азербайджан, който може да достави към 900 млн куб м газ при нуждите от 3,2 млрд куб. м. Да, САЩ доставят втечнен газ, но как той да се разтоварва? Турция го купува, и заедно с нашия газ, но за други пари, той тръгва към България.


Тази ситуация много лошо се отразява върху бизнеса и индивидуалните стопанства. Мисля, че това е принудило комисията да погледне по-внимателно към това, как са се вземали решенията за отказ от руския газ. Вчера, на 27 юли в Народното събрание на България беше представен доклад за проверка на обстоятелствата, предизвикали спиране на доставките на природен газ, и процедурата за избиране на алтернативни доставчици.


Според експертите, които са анализирали кореспонденцията между компаниите, Булгаргаз е търсил причина да се откаже от руския газ, защото е имала такава политическа нагласа, ако си спомняте, през април т.г. Личи, че българското правителство е поставило задача пред Булгаргаз да намери всички основания да не купува руския газ и да се присъедини към общите санкции, въпреки че 95% газ за вътрешно потребление на България е с произход Русия. Мисля, че нищо нямало да се случи, ако България би обяснила тези обстоятелства на Европейската комисия. И все пак София е направила тази крайна стъпка.


В доклада на комисията се отбелязва, че Газпром е потвърдил готовността си да изпълни своите задължения в пълен обем, ако получи от Булгаргаз пари по нова схема. Първата реакция на Министъра на енергетиката на България А.Николов е била следната: „Абсолютно спокойно можем да плащаме в рубли“. След това обаче, изглежда, че са му казали, че той не бил прав. Като резултат България отказа. 


Искането на Русия да се плати по нова схема е било използвано като удобен претекст да се откаже от руското „синьо гориво“. Така се пише в този доклад. В заключението на комисията се подчертава, че по-нататъшните, алтернативни на руските, доставки на газ са съгласувани от България на значително по-високи цени, а новите контрагенти са избрани по много непрозрачни схеми. Експертите са стигнали до извода, че докладът трябва да бъде препратен в компетентните органи за по-нататъшно разследване.


Към днешния ден ситуацията е следната. Много експерти призовават към прагматизъм и към връщане на договора с Газпром, който действа до края на годината. Всеки момент, когато българската страна реши да плаща по схемата, изисквана от Газпром, доставките ще се подновят". 


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи