Индийските въоръжени сили публикуваха видео от операцията по овладяване на "Руен" на "Български Морски Флот" от сомалийски пирати.

 КОГА, ЩЕ ГИ СТИГНЕМ ИНДИЙЦИТЕ?

Индия ще изправи пред съда 35-те сомалийски пирати, отвлекли кораба “Руен”. По данни на VOA те са докарани в Мумбай, дни след като бяха задържани, когато индийски военноморски командоси поеха контрола върху отвлечения български кораб.

Отвличането на плаващия под малтийски флаг MV Ruen през декември беше първият случай от 2017 г. насам, когато сомалийски пирати успешно качват на борда на товарен кораб. Индийските командоси поеха контрола над кораба на 17 март на около 260 морски мили (480 км) от бреговете на Сомалия.

Миноносецът INS Kolkata, който ръководеше спасителната операция, пристигна в Мумбай рано в събота, превозвайки всички 35 мъже, обвинени в отвличането, се казва в изявление на военноморските сили на Индия.

Съгласно индийските закони за борба с пиратството мъжете са заплашени от смъртна присъда, ако бъдат осъдени за убийство или опит за убийство, и от доживотен затвор само за пиратство. Припомняме, че спасяването на моряците, сред тях и българи, беше кулминацията на 40-часова операция. Моряците бяха използвани като жив щит от пиратите.

Индийските командоси използваха военен самолет C-17, за да се качат на кораба.

Военноморските сили на Европейския съюз заявиха, че MV Ruen вероятно е бил използван от пирати за отвличане на кораба MV Abdullah на 12 март. Оттогава плаващият под флага на Бангладеш плавателен съд е в сомалийски води, а 23-членният му екипаж все още е държан в плен.

Военноморските сили на Индия са постоянно разположени край Сомалия от 2008 г. насам, но миналата година увеличиха усилията си за борба с пиратството след рязкото увеличаване на морските нападения, включително в Арабско море и от подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути в Червено море.

От началото на нападенията на хутите, предприети в отговор на войната на Израел срещу Хамас, много товарни кораби забавиха ход навътре в морето, за да изчакат инструкции дали да продължат, което ги прави уязвими за нападения.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи