„Росатом“ ще строи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море в Турция



Турските власти взеха политическо решение, че втората атомна електроцентрала в Турция също ще бъде построена от „Росатом“, заяви директорът на руската енергийна компания Алексей Лихачов.


„Президентът Ердоган публично обяви, че е взето политическо решение за прехвърляне на друга платформа към нас. Сега сме в процес на изучаване на детайлите. Най-вероятно това ще бъде обект, наречен „Синоп“ – не на Средиземно море, а на Черно море“, заяви Алексей Лихачов, цитиран от  ТАСС.


Ден по-рано, на 26 февруари, руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган.


„По време на телефонния разговор Владимир Путин сърдечно поздрави президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за 70-ия му рожден ден, като отбеляза високия му авторитет в страната и в чужбина, дългогодишната му държавна дейност в полза на турския народ и по-специално засилената позиция на Турция на международната арена. Подчертан бе и значителният личен принос на Реджеп Тайип Ердоган за развитието на приятелските руско-турски отношения. Беше потвърден взаимният ангажимент за по-нататъшното им всеобхватно укрепване“, заявиха от Кремъл.


Tурският парламент одобри споразумение от 2013 г. с Япония за изграждане на атомна електроцентрала на брега на Черно море близо до Синоп. През 2018 г. обаче японската Mitsubishi Heavy Industries напусна проекта след неуспех да постигане на споразумение с турското правителство относно условията на финансиране. Японският консорциум поиска цена от 44 млд. долара, която Турция отказа да приеме и Анкара започна да търси нов партньор за изграждането на 4,5 GW централа.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи