Германски военен кораб стреля по американски дрон по погрешка



Германската фрегата „Хесен“, която е разположена в Червено море като част от мисията на ЕС, по погрешка е стреляла по американски дрон по-рано тази седмица, съобщи германското министерство на отбраната.


По-рано Берлин разкри първия успешен сблъсък на „Хесен“, при който плавателният съд свали два дрона на хутите в рамките на 15 минути един от друг във вторник.


В понеделник вечерта обаче фрегатата е използвала две ракети SM-2, за да свали неидентифициран дрон, но и двете не са успели да ударят целта, според говорителя на германското министерство на отбраната Михаел Щемфле.


„Случаят беше решен в смисъл, че това не е вражески дрон, което стана ясно едва след това“, каза военният говорител.


Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус потвърди при посещението си във военна база в Бавария, че е имало инцидент, „при който са произведени изстрели, но никой не е бил ударен“.


„Хесен“ се е опитал да идентифицира дрона, като се е свързал с други приятелски кораби в Червено море, но нито една държава не е припознала безпилотния летателен апарат като свой. По-късно се оказа, че това е „недокладван“ американски MQ-9 Reaper, летящ с изключен транспондер. Вашингтон не е уведомил съюзническите военни кораби за своята мисия.



Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи