Яхтата на Джеф Безос генерира 447 пъти повече въглеродни емисии от средностатистическо домакинство



Милиардерът Джеф Безос, който обеща да похарчи милиарди долари, за да помогне в борбата с изменението на климата, притежава суперяхта на стойност 500 милиона долара, която генерира хиляди тонове въглеродни емисии всяка година, според нов анализ на изследователи от университета в Индиана.


Яхтата на основателя на „Амазон“ далеч не е благоприятна за климата, генерирайки стотици пъти повече въглеродни емисии от годишния въглероден отпечатък на типично американско домакинство.


„Кору“ на Джеф Безос е най-голямата ветроходна яхта в света. Произвежда 7 154 тона парникови газове годишно или около 447 пъти повече от целия годишен въглероден отпечатък на средностатистическо американско домакинство, съобщава New York Post, позовавайки се на изследователи от Индиана.


Кандидатът за доктор по антропология на Индиана Беатрис Барос и антропологът Ричард Уилк ръководят изследването на емисиите на „Кору“.


„Но тъй като те са толкова богати и толкова силни, чувстват, че имат право [да плават със суперяхти, произвеждащи въглерод], докато вие и аз трябва да караме по-малко, трябва да ядем по-малко месо“, коментира Беатрис Барос.


Въпреки „зелената“ способност на Кору да плава с помощта на три мачти, според изследователите яхтата отделя много парникови газове, за да осигури електричество на кораба – обикновено от дизелови морски генератори.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи