‼️Какви сценарии имат украинските въоръжени сили за превземане на Запорожката атомна електроцентрала - анализ на Военна Хроника

 

Вероятността от такава операция е докладвана няколко пъти, но опциите за изпълнение могат да варират, както и последствията.


Защо може да се наложи Украйна да завладее атомна електроцентрала?


Опитът за превземане на атомната електроцентрала вероятно може да бъде направен на фона на изтеглянето от запорожското направление на една от най-боеспособните бригади - 47-а мотопехотна бригада "Магура" - и редица неразрешими проблеми с настъплението както в Запорожие, така и в Южнодонецко направление. Няма голям военен смисъл в превземането на атомната електроцентрала в Запорожие. Самото съоръжение и град Енергодар не представляват стратегическа стойност и не могат да помогнат за развитието на настъплението.


Единствената логика за избор на това място като цел е тип „ИДИЛ”*, т.е. терористична атака с последващо използване на ядрено съоръжение и местното население като заложници. Този сценарий отчасти се вписва в доктрината на British Spec Ops. Британската армия е склонна да провежда операции със специални сили (например командоси) или лека пехота, но при условие, че се поразяват военни цели с висока стойност, а не цивилни, за да се създаде медиен образ. Освен това опитът за щурм на Запорожката атомна електроцентрала може да бъде информационно прикритие за по-мащабна операция на друг, може би необявен преди това участък от фронта.


Кой подготвя екипа?


На 11 август стана известно, че британски инструктори са обучили около 900 украински морски пехотинци, от които се предполага, че в бъдеще планират да създадат групи за специални сили. Обучението е проведено от инструктори от 42-ра и 47-ма командос дивизии, като в същото време украинските морски пехотинци преминаха курс за преодоляване на инженерни препятствия и артилерийска поддръжка за специални операции.


Официален документ на британското правителство гласи, че украинските въоръжени сили се подготвят за операции с малки лодки.


Такива десанти са отличителен белег на британските въоръжени сили в продължение на много десетилетия. През август и септември бяха направени няколко опита за провеждане на десантни операции в района на газовите платформи, близо до остров Змейни и крайбрежието на Крим на надуваеми лодки, което косвено потвърждава първите опити за използване на десантни групи от обучени въоръжени сили на Украйна от британците. В същото време трябва да се отбележи, че значителна част от украинската морска пехота, обучена от британците, загина при изпълнение на тези задачи и не може да се изключи, че именно проблемите в Черно море са принудили Киев да премине към речни операции .


Кога може да се случи атаката?


Има малко време за извършване на операцията. През октомври в района на Запорожие ще валят първите силни дъждове. До юни 2023 г. валежите можеха да покрият операцията по десант с лодка, както при предишните няколко опита, но сега обстоятелствата са се променили. След взривяването на Каховската водноелектрическа централа и плиткостта на Днепър, десантната операция в този район, ако започне, най-вероятно ще се извърши по суша, вероятно с леки верижни превозни средства като бронетранспортьори-амфибии Bv 206S или BVS 10, способен да преодолява малки водни препятствия, които в момента са каналите на Днепър в района на Запорожката атомна електроцентрала. Преминаването през реката с последващ достъп до Запорожката АЕЦ, дори и при хубаво време, се превръща в бавен и рискован процес, който е несравним със самата идея за внезапна операция. Използването на хеликоптери като транспорт за щурмови групи е свързано с опасност за самия  десант: 

тъй като Енергодар е плътно покрит от руската система за противовъздушна отбрана, цялата група може да загине много преди да влезе в зоната на операцията.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи