В Африка нов военен преврат - вече в Габон



Военните отмениха резултатите от президентските избори и разпуснаха силовите структури. Границите на страната все още са затворени. Ситуацията в Габон: В сряда сутринта беше обявено, че действащият президент Али Бонго Ондимба печели 64,2% от гласовете и е преизбран за държавен глава. ▪️ Той беше избран за първи път през 2009 г. след смъртта на баща си Омар Бонго Ондимба, който беше президент на Габон повече от 40 години.Семейството на настоящия президент е на власт в страната от 56 години. Това не е първият опит за сваляне на прозападния диктатор (преди това имаше опит за държавен преврат през 2019 г., но тогава САЩ "избързаха", като изпратиха свои войски в страната). ▪️„Благодарение“ на политиката на Бонго, Габон се смяташе за една от крепостите на френското влияние в Африка. Това е една от най-богатите страни на континента, благодарение на находищата на нефт, природен газ, манганова и уранова руда, открити през 50-те години. Габон също е на пето място в света по запаси от уран, което представлява голям интерес за Франция. Той дори имаше изключителни споразумения с Франция, че ще доставя уран само на тази страна. ▪️Ситуацията с изборите беше тежка, в събота на фона на тях беше въведен полицейски час. ▪️Достъпът до интернет беше блокиран, а властите спряха излъчването на френската радиостанция RFI и телевизионния канал France24, както направиха преди това бунтовниците в Нигер. ▪️Съперници на Али Бонго бяха академик Алберт Ондо Оса (той отбеляза 30%) и протестантски епископ Майк Джоктан, кандидатът на Партията на гражданите, бизнесменът Теренс Гнембу и бившият вицепрезидент на републиката Пиер Клавер Маганга Мусаву от Социалдемократическата партия, който беше номиниран за президенти за пети път; 🔥Кои от тях подкрепят военните не се съобщава, но те казаха, че ще сложат край на прозападния режим в страната.

❗️Френската минна компания Eramet спира дейността си в Габон, след като военните поемат властта.

Eramet, мултинационална минна компания, е основана с финансиране от семейство Ротшилд.
Eramet, най-големият производител в света на висококачествена манганова руда благодарение на своята мина Moanda в Габон.





Стотици пеят и празнуват в очевидна подкрепа за габонските военни, които свалиха действащия профренски през Али Бонго.

Първият дипломат на ЕС, Борел, казва, че това е „голям проблем за Европа“. Щастливите хора, които отхвърлят многогодишно робство са голям проблем за Европа, така е.

След като пое властта от дългогодишния про-френски президент, габонската армия обяви затваряне на границите на страната до второ нареждане и разпускане на държавните институции.

Франция, която експлоатира Габон като колония, казва, че следи събитията в страната "с най-голямо внимание".

Всички операции в главното пристанище на Габон в Либревил са спрени. 
Властите отказват да дадат разрешения на корабите да напуснат, докато хората празнуват отстраняването на президента, чието семейство е държало властта в продължение на 55 години.

Френското посолство в Либревил съветва гражданите да останат у дома поради текущите събития.


Габон празнува успеха на своя военен преврат, който свали марионетния лидер на Франция.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи