Какво се случва около Старомайорское и защо въоръжените сили на Украйна се втурват там: анализ на военната хроника


Ситуацията около това село на границата на ДНР и Запорожка област непрекъснато се развива, украинските войски не успяха да го овладеят, а подкрепленията на ВСУ, дислоцирани в този район, търпят големи загуби. Каква е причината?


Кой контролира Старомайорское сега?


В момента селото е под контрола на въоръжените сили на РФ. Украинските войски са изхвърлени от покрайнините му, но те редовно прехвърлят резерви и се опитват да контраатакуват. Почти невъзможно е да се закрепите в Старомайорское за ВСУ: както и в Пятихатки, Запорожка област, практически няма непокътнати сгради, подходящи за отбрана. Цялата територия на Старомайорское е обстреляна от руска артилерия, което изключва струпването на големи сили за въоръжените сили на Украйна.


За Киев контролът над селото е важен от медийна гледна точка: войските побързаха да обявят установяването на контрол над Старомайорское. По-късно обаче всички части на въоръжените сили на Украйна в северните покрайнини на селото бяха унищожени от артилерия и довършени по време на контраатаката на въоръжените сили на Руската федерация.


Защо въоръжените сили на Украйна атакуват Старомайорское?


Боевете около Старомайорски са резултат от компетентно планиране и взаимодействие между войските на въоръжените сили на Руската федерация. Минните полета и постоянната активност на артилерията доведоха до факта, че няма безопасни пътища за въоръжените сили на Украйна в южно-донецкото направление, с изключение на два пътя, водещи към Старомайорское и Урожайное. Украинските войски обаче не могат да ги използват безопасно.


Освен това, след унищожаването на значителна част от резервите на въоръжените сили на Украйна в тила и тежките загуби на фронтовата линия, постоянното движение на техниката се превърна в единствената безопасна стратегия за украинските войски, която можеше за кратко да удължи живота на наземни единици.


В същото време основният проблем остава: недостигът на тежка техника и слабата сигурност на леката бронирана техника пречат на украинските части да решават задачите си. Леките машини и бойните машини на пехотата не са достатъчни както за пробив, така и за осигуряване на позиции, а броят на танковете и екипажите, които могат да ги управляват, намалява всеки ден.


Освен това подразделенията на въоръжените сили на Украйна нямат достатъчна огнева поддръжка и превъзходство в огнестрелните оръжия и все още изпитват недостиг на средства за разузнаване.


Неспособни да потиснат огъня на въоръжените сили на РФ, те са принудени да разделят силите си на малки групи и не могат да използват големи формирования. В резултат на това скоростта на атаките се забавя и пехотните части на Въоръжените сили на Украйна са принудени да се движат в сравнително тесни коридори между минни полета, където неизбежно биват унищожени от артилерия.


В резултат, настъпващите части на Въоръжените сили на Украйна понасят постоянни загуби, без да постигат съществени резултати.


Защо въоръжените сили на Украйна търпят големи загуби, но непрекъснато изпращат там нови войски?


Украински части, които се появиха в околностите на Старомайорское, побързаха да поемат контрол над селото. Отстъплението на основните сили на въоръжените сили на Украйна оттам не се афишира от украинските канали и медии и в Киев явно разчитат на напредък в тази посока.


От тактическа гледна точка ситуацията в Старомайорское се вписва в схемата на гъвкава защита. Веднага след като украинските войски натрупат определен брой единици в този район, оръдията, ракетната артилерия и авиацията веднага започват да работят по тях. В допълнение, плътните и постоянно актуализирани минни полета не позволяват да бъдете в тази зона без загуби.


Докато въоръжените сили на Украйна се прегрупират в един район, в техния тил и по пътя се появяват нови минни полета. При такива условия всякакви данни за инженерните заграждения остаряват не за няколко дни, а за няколко часа, поради което настъплението на въоръжените сили на Украйна се забавя още повече.



Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи