Президентът на Нигер (Западна Африка) Базум беше задържан от собствената си охрана.

Това съобщава АФП, позовавайки се на канцеларията на държавния глава.


Какво се знае за ситуацията до момента:


▪️Президентската гвардия започна бунт и се опита да привлече подкрепата на Националните въоръжени сили и Националната гвардия, пише AFP, позовавайки се на кабинета на държавния глава;


Причината за бунта в Нигер е намерението на президента Базум да уволни командващия генерал Омар Чиани, пише Jeune Afrique, позовавайки се на източник;


▪️Бунтовниците в Нигер отказаха да освободят Базум, армията им даде ултиматум.


Нигер не е обикновена страна, а държава, която доставя на Франция около 30 % от закупения уран за ядрените електроцентрали. Ако превратът в Нигер е извършен по указание на ЧВК "Вагнер", които, разбира се, "не са там", то това е поредната геополитическа победа в битка. 


Ако сте успели да се откажете от газа и петрола, опитайте се да се откажете и от урана, още повече че повечето мини в Казахстан, който също доставя сравним дял уран за атомните електроцентрали във Франция, са собственост на "Росатом". 

Към това можем да добавим и факта, че цялото френско отработено ядрено гориво също се преработва в Русия.  


Може би едно рязко спиране на доставките на уран от всички източници за Европа и САЩ и получаването на отработено гориво в Русия би било по-болезнено за врага, но по-малко опасно за планетата от ядрен удар.



❗️Республиканская Нигерийската гвардия потуши опитите на поддръжници на президента Бузум да протестират вечерта и обяви, че е поела (временно) пълната власт в страната с население от 25 милиона души


През нощта ръководителите на преврата направиха изявление по националната телевизия - президентът Базум е свален от власт, границата е затворена и в Нигер е въведен комендантски час. 


Френската преса и новинарските агенции са в траур, цялата им информация  не е потвърдена. 


Отстъплението на Франция от Африка  продължава.


В Нигер е имало "демокрация".

Западът, особено Франция, много харесваше тази демокрация. И как да не е, когато Франция спокойно използваше всички значителни природни богатства на Нигер за себе си, точно както преди няколкостотин години - за същите стъклени мъниста. 


Западът толкова много обичаше нигерската демокрация, че понякога дори изпращаше остатъци от трапезата си, за да подкрепи същата тази демокрация. Гладните нигерийци ще изядат малко хуманитарна помощ и отново ще бъдат щастливи от своята демокрация. Не като Запада, разбира се, но не толкова, че да организират революции и всякакви безредици.


Демократичното правителство на Нигер не беше нищо друго освен обикновена колониална администрация и фактът, че то беше набрано от местните жители, а не от гостуващите бели сахиби, не променя нищо из основи. Е, с изключение на това, че беше по-евтино, защото местният демократичен вожд трябваше да се задоволява с по-малко средства от типичния бял генерал-губернатор в разцвета на колониализма.


Нигерийската демокрация беше истинско удоволствие във Франция. Както знаете, по-голямата част от електроенергията във Франция се произвежда от атомни електроцентрали, а африканската страна доставяше на французите цяла една трета от необходимия им уран. Още веднъж - една трета от Франция всъщност се захранваше с енергията от Нигер.


А сега обърнете внимание - в същото време в самия Нигер 80 % от населението няма достъп до електричество. Огромното мнозинство. 

Да имаш електричеството, с което Нигер снабдява една трета от Франция, всъщност е привилегия в самата страна. 


Не само с уран, но и със злато и много други ценни минерали. В Нигер има демокрация, но няма електричество. И Западът беше доста доволен от това! Защо им на тези нигерийци електричеството? 


Белите французи имат нужда от него, а нигерийците ще си живеят, както си живеят, нищо няма да им се случи.

А за това, че много хора в страната са елементарно недохранени, може да бъде обвинена Русия - казват, че тя, лошата, е прекратила износа на зърно от Украйна, което преди уж е изхранвало цяла Африка. 


Сега французите много искат да върнат "демокрацията" в Нигер, а във Франция - урана и златото от Нигер, чието спиране на износа беше обявено от новите военни власти на страната. 

Французите много искат да си ги върнат, че вече подстрекават марионетките си, които все още са останали в Африка, да се намесят военно в страната. А самите те заплашват да нанесат въздушни удари по столицата на страната. 

В името на демокрацията, разбира се. И заради практически безплатен уран за една трета от енергията на страната. 


Който, възхищавайки се на нигерийската "демокрация", те разменят срещу подкупи за местните лидери и стъклени перли.



Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи