⚡️ Доклад на Министерството на отбраната на Руската федерация за хода на специалната военна операция (23.05.2023 г.)



Част 1 


◽️ Киевският режим, след като претърпя поражение в град Артьомовск, премина към извършване на терористични действия срещу цивилното население.

 

◽️ На 22 май тази година, след интензивен артилерийски обстрел на международния контролно-пропускателен пункт Козинка, както и редица други цивилни обекти в Грайворонски район на Белгородска област, подразделение на украинското националистическо формирование нахлу на територията на Руската федерация.


◽️ В хода на антитерористичната операция националистическите формирования бяха блокирани и разгромени от въздушни удари, артилерийски огън и активни действия на подразделенията за отбрана на Държавната граница на Западния военен окръг. Остатъците от националистите бяха изтласкани обратно на територията на Украйна, където продължиха да бъдат обстрелвани до пълното им ликвидиране.


💥 Унищожени са над 70 украински терористи, четири бойни бронирани машини и пет пикапа.

 

Въоръжените сили на Руската федерация продължават провеждането на специална военна операция.

 

◽️ В Купянското направление въздушни удари, артилерийски огън и активни действия на части от групата войски „Запад“ разгромиха вражески части в районите на населените места Масютовка, Тимковка, Табаевка на Харковска област и Новоселовское на Луганската народна република. .


◽️ Освен това в района на селището Тимковка са спрени действията на две украински диверсионно-разузнавателни групи. Загубите на противника за денонощие възлизат на 110 украински военнослужещи, две бойни бронирани машини и две леки коли.

 

◽️ В Красно-Лиманското направление оперативно-тактическата авиация, артилерийския огън и тежките огнехвъргачни системи на група войски „Център“ нанесоха поражение на части на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Червона Диброва на Луганската народна република и Серебрянка на Донецката народна република.


💥 Унищожени са над 65 украински военнослужещи, един танк, три бойни бронирани машини, две коли, както и гаубици Мста-Б, Д-20 и Д-30.


◽️ В донецкото направление, по време на активните действия на подразделенията, въздушните удари и артилерийския огън на групата на войските „Юг“, са унищожени до 375 украински военнослужещи, два танка, пет бойни бронирани машини, четири автомобила, гаубица Д-30 , както и радарна американска контрабатарейна бойна станция AN/TPQ-50.


◽️ Освен това са унищожени два склада с боеприпаси на 60-та и 64-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Верхнекаменское и Ступочки на Донецката народна република.


Част 2 


◽️ В южно-донецкото и запорожското направление въздушни удари и артилерийски огън от групата войски „Восток“ поразиха вражески части в районите на населените места Велика Новоселка на Донецката народна република Марфопол, Малая Токмачка, Новоданиловка и Каменское на Запорожие регион.


◽️ Прекратени са действията на украинската диверсионно-разузнавателна група в района на село Олговское, Запорожка област.


💥 В тези райони за ден бяха унищожени над 150 украински военнослужещи, три пикапа и една гаубица Мста-Б.

 

◽️ През последното денонощие над 20 украински военнослужещи, три автомобила и една гаубица Мста-Б са унищожени в посока Херсон в резултат на огневи щети.

 

💥 Оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерията на групите войски на въоръжените сили на Руската федерация през деня поразиха 96 артилерийски единици на въоръжените сили на Украйна по огневи позиции, жива сила и военна техника в 112 района.

 

◽️ В района на село Торецк в Донецката народна република е ударен команден пункт на 24-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна. Два склада с горива за военна техника на въоръжените сили на Украйна са унищожени край Авдеевка в Донецката народна република.


💥 Системите за противовъздушна отбрана прихванаха 13 ракетни установки за залпов огън HIMARS и Uragan на ден.


◽️ Освен това 11 украински безпилотни летателни апарата бяха унищожени в районите на населените места Кременная на Луганската народна република, Ивановка, Кирилловка, Новоандреевка и Петровске на Донецката народна република, както и Токаревка на Харковска област.

 

📊 Общо от началото на специалната военна операция са унищожени 428 самолета, 235 хеликоптера, 4273 безпилотни летателни апарата, 424 зенитно-ракетни комплекса, 9275 танка и други бойни бронирани машини, 1100 бойни машини с реактивни системи за залпов огън, 4887 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 10395 единици специална военна техника.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи