Държавите използват златото, за да се бунтуват срещу щатския долар, докато влиянието на БРИКС нараства


Въпреки че много анализатори твърдят, че тенденцията за падане на щатския долар е преувеличена, председателят на Rockefeller International Ручир Шарма предупреди, че много страни ускоряват търсенето на алтернативна резервна валута. И златото е в центъра на разговора.


„Най-старият и най-традиционният актив, златото, сега е средство за бунт на централната банка срещу долара. Често в миналото и доларът, и златото са били разглеждани като убежища, но сега златото се смята за много по-безопасно“, каза Шарма, който също е основател и главен инвестиционен директор на Breakout Capital.


Основната причина за преминаването към златото е засиленото използване на санкции като оръжие от САЩ и техните съюзници, каза Шарма.


„Златото е поскъпнало с 20 процента за шест месеца. Нарастващото търсене не се ръководи от обичайните заподозрени – големи и малки инвеститори, търсещи хеджиране срещу инфлацията и ниските реални лихвени проценти. Вместо това силните купувачи са централните банки, които са рязко намаляване на доларовите си запаси и търсене на безопасна алтернатива“, отбеляза той.


Наистина, централните банки са купили рекордно количество злато през 2022 г. И тази година също започна със солидна нота, като тенденцията едва ли ще се забави скоро , според Световния съвет по златото.


https://www.kitco.com/news/2023-04-25/Countries-are-using-gold-to-rebel-against-the-U-S-dollar-as-BRICS-influence-grows.html


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи