⚠️❗️Русия обвини Украйна в подготовка на "ядрени провокации"


Министерството на външните работи твърди, че радиоактивни материали са доставени в украинските пристанища Одеса и Черноморск


„На 16 февруари контейнери с радиоактивни вещества и етикети на английски език бяха доставени от територията на една от европейските държави в пристанище Черноморск (Одеска област), заобикаляйки митнически контрол“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова.


„На 19 февруари подобни контейнери, съдържащи радиоактивното вещество „Калифорний-252“, ... активно използвано при проверка на целостта на ядрени реактори на атомни електроцентрали, бяха доставени на пристанището на Одеса на един от корабите за насипни товари.“


Според Захарова системата за радиоактивен мониторинг е била деактивирана по време на обработката на товара.


„В резултат на журналистическо разследване беше установено, че доставчикът на това радиоактивно вещество е американската компания Frontier Technology Corp., занимаваща се с производство на контейнери за радиоактивни изотопи, особено източници на неутронно лъчение“, каза тя.


Говорителката цитира украински блогъри, изразяващи загриженост относно възможността за доставка на компоненти за модификация на боеприпаси и "дори производство на мръсна бомба".


Захарова припомни по-ранните предупреждения на руското министерство на отбраната, че Украйна подготвя ядрени провокации, целящи да обвини Москва в удари по радиационно опасни обекти, които могат да доведат до изтичане на радиоактивни вещества и замърсяване на района.


Дипломатът каза, че информацията за възможни ядрени провокации е отекнала сред украинците и жителите на съседни страни от Източна Европа.


„Не може да не предизвиква безпокойство, че подобни събития се случват в непосредствена близост до Приднестровието, около което режимът в Киев умишлено ескалира напрежението.


„Не трябва да забравяме също, че споменатите пристанища на Украйна участват в „зърнената сделка“. Неволно възниква въпросът дали тези пристанища и хуманитарният коридор като цяло се използват за някакви други цели? – попита тя.


Захарова отбеляза, че украинските власти не коментират информацията, твърдейки, че това може да означава, че Киев „е готов да използва всякакви извинения за ескалация на конфликта, за да получи военна и финансова помощ от Запада“.


„Той (украинският президент Володимир Зеленски) не се интересува, че подобни приключения могат да доведат до катастрофални последици и масова смърт на хора“, подчерта тя.


Захарова призова съответните международни органи да обърнат голямо внимание на информацията за възможни провокации с ядрени материали и предупреди Киев за „безразсъдни действия, излагащи на опасност живота и здравето на хиляди цивилни“.


https://www.aa.com.tr/en/russia-ukraine-war/russia-accuses-ukraine-of-preparing-nuclear-provocations/2834346 


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи