📌Как сделката между Китай и Иран-Саудитска Арабия трансформира геополитиката



Това, което прави още по-тектонична промяна договореното от Китай разведряване между Саудитска Арабия и Иран, е цялостната траектория на глобалната геополитика. Докато през 2016 г. вълната натискаше Иран, днес тя натиска повече срещу САЩ и Запада, стремейки се към поддържането на „международния ред, основан на правила“, и към алтернативни групи като БРИКС.


Китай е „С“ в групата БРИКС, чийто БВП, коригиран спрямо паритета на покупателната способност, сега надминава този на доминирания от САЩ икономически блок Г7. Иран вече е подал заявление за присъединяване към Китай и другите страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка), а Саудитска Арабия посочи, че скоро ще направи същото. Други нации, като Аржентина и Египет, също се нареждат.


Тъй като Китай предоставя инвестиционен капитал за генериране на инфраструктура чрез своята инициатива „Един пояс, един път“, новото ирано-саудитско разведряване може да се развие в регионални икономически отношения, които да изместят водените от САЩ отношения в областта на отбраната, които определят политиката в Близкия изток от десетилетия. И ако иранският президент Ебрахим Раиси изпълни съобщената покана от краля на Саудитска Арабия Салман да посети кралството, САЩ и Израел ще бъдат тези, които са оставени отвън, гледайки как регион, който някога са контролирали, се изплъзва от ръцете им.


https://www.energyintel.com/00000187-0500-da79-a9f7-7daa2dea0000


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи