Радев и началникът на генщаба са доволни, че в България е сформирана международна бойна група



"Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените сили не като гарант за териториалната цялост и сигурност на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна. Това е единственото, което ги интересува, когато се говори за българската армия - как веднага да се дадат оръжия" – коментира президентът Румен Радев, индиректно критикувайки ПП и ДБ по време на годишния отчет на Генералния щаб.


Това е поредното заявление на Радев, в което той критикува даването на въоръжение на Украйна, като предния път дори посочи, че оръжията разпалват конфликта. 


В същото време той не направи нищо, за да се противопостави на „военната помощ“ за Украйна.


Радев поздрави ръководството на Щаба на отбраната и Министерството на отбраната за това, че са направили така, че България да е една от първите страни от източния фланг, която е сформирала международна бойна група. 


Така той изрази задоволството си от разширяването на чуждото военно присъствие у нас.


 Припомняме, че във въпросната бойна група българите са малцинство, а тя самата е под чуждо командване. 


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отбеляза като успех създаването на многонационална бойна група на територията на България. 


"В момента разполагаме с едно готово формирование на наша територия, което ясно показва ангажимента на нашите съюзници, солидарността по отношение на сигурността и отбраната на България и на целия югоизточен фланг на НАТО", посочи адм. Ефтимов. 


По думите му следва да бъде сформиран многонационален Щаб, с възможност за командване на национални и съюзни формирования, но за това ще бъдат необходими инфраструктурни инвестиции и инвестиции в комуникационни системи. 


http://efir.info/2023/02/22/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%89%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bb/


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи