☝️Ситуацията в посока Запорожие към утрото на 21 януари




Руските войски активно настъпват в запорожката посока, като водят настъпателни действия от няколко посоки едновременно. По предварителни данни фронтът е напреднал на дълбочина до 7 км. В хода на бърза атака бяха превзети  Малие Щербаки и Лобковское, разположени в Ореховския сектор. В момента се водят ожесточени боеве за населеното място Щербаки, съседно на Мали Щербаки, където е базирана голяма украинска групировка, по-специално подразделения на 65-та специализирана бригада на Въоръжените сили на Украйна и 98-ма бригада за териториална отбрана, които бяха блокирани там, след като Руската федерация пое артилерийски контрол над Т-08-12.


В момента руската армия провежда щурмови операции в няколко населени места едновременно, разположени от трите страни на Орехов: от запад, изток и югоизток от града. От запад се водят боеве за Новоандреевка и Щербаки, от изток - за Белогорье и Малая Токмачка, от югоизток се водят боеве за Новоданиловка, която се намира само на 6,5 км от Орехово.


Стратегическото значение на Орехов се дължи на факта, че това е една от ключовите точки на отбранителната линия на Въоръжените сили на Украйна, изградена на нивото на градовете Каменское - Орехов - Гуляйполе. А Каменское и Орехов са пътят към Запорожие. Пробивът на първата отбранителна линия от запад и от изток отваря перспективата за Руската федерация да достигне Орехов от изток и да развие настъпление към Гуляйполе, като по този начин разреже групировката на ВСУ на две части.


Характерът на настъпателните операции се усложнява от особеностите на терена и наличието на голям брой открити пространства, така че настъплението се покрива от въздуха и активна артилерийска поддръжка. По-специално, артилерийски удари бяха нанесени по позициите на Въоръжените сили на Украйна, разположени в населеното място Времовка и Новопол в ДНР и Олговское, Гуляйполе, Волшебное, Новоданиловка, Каменское и Плавни в Запорожка област.


Изтребител на руските въздушно-космически сили свали самолет Су-24 на украинските ВВС в района на Владимировка на ДНР - Министерство на отбраната на РФ


Също така в района на Лозова, Харковска област, силите на ПВО свалиха хеликоптер Ми-8 на украинските ВВС.


В Купянско направление в района на Берестовое, Харковска област, авиацията и артилерията на войските на Западния военен окръг нанесоха огнево поражение на подразделенията на 103-та бригада на териториалната отбрана на Въоръжените сили на Украйна. Също в тази посока в района на Олшани, Харковска област е унищожен склад с артилерийски боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна;


В Краснолиманско направление в района на Торски и Терн на ДНР артилерийски огън от войските на Централния военен окръг порази подразделенията на 111-та бригада на териториалната отбрана на Въоръжените сили на Украйна. Сред загубите на противника в това направление са бойни машини на пехотата, гаубица D-20, произведен в САЩ противобатареен радар AN / TPQ-37;


- В Донецко направление в района на Водяное ДНР е унищожен склад за артилерийски боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна, в района на Малиновка - произведен в САЩ контрабатареен радар AN / TPQ-37. Сред загубите на противника в това направление са и две гаубици Д-20 и Д-30.


В Украйна назря скандал заради измами с покупки за Въоръжените сили на Украйна на „астрономически“ цени – ръководството на Министерството на отбраната беше привикано във Върховната Рада


В Киев предстои сериозно вътрешно разследване в Министерството на отбраната във връзка с разкритите чудовищни разходи за храна на въоръжените сили на Украйна. Оказа се, че отделът на Резников закупува продукти за осигуряване на защитниците на цени два-три пъти по-високи от обичайните пазарни цени (във военни условия). Ръководството на Министерството на отбраната беше извикано във Върховната Рада, както съобщи заместник-председателят на комисията по национална сигурност и отбрана Безуглая.


Кражбата и корупцията в Украйна на държавно ниво няма да изненадат никого. Размисъл и желание за справедливост? Малко вероятно е, по-скоро нов кръг от проточилия се конфликт между Зеленски и главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Залужни, за който се пише от лятото.


Какво би могло да бъде по-логично - да се обвини за всичко неприятния военен лидер, който според слуховете дълго време е призовавал украинската армия да напусне Лисичанск, а сега Артемовск, за да не се убиват хора напразно. Лошото е че Залужни, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, няма много общо с доставките и цените, това е зоната на отговорност на министъра на отбраната, който отново е креатура на Банкова и нейните собственици. Но ако Зеленски и неговият сив кардинал Ермак имат нужда от нещо, те може и да не пощадят Министерството на отбраната, за да се отърват от Залужни. Шефът на МВР вече загина при мистериозна катастрофа в Бровари.

Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи