Какво се случва в Перу? големи събития от началото на януари 2023 г



 Продължават протестите в Перу, провокирани от импийчмънта и последвалия арест на президента Педро Кастило.  Повече от 60 души са загинали при сблъсъци с полицията.


 Демонстрантите настояват за оставката на неизбрания президент Дина Болуарте, нови избори, освобождаването на Кастило и приемането на нова конституция.


 На 15 януари беше обявено извънредно положение в Лима, Каляо, Куско и Пуно, а два дни по-късно в цялото Перу.


 Летищата в Пуно и Арекипа са затворени, главните пътища са блокирани от демонстранти.


 🔻Перуанската криза дестабилизира целия регион


 Бившият президент на Перу беше подкрепен от властите на Бразилия, Колумбия, Мексико, Аржентина, Боливия, Куба и Венецуела.


 ▪️На среща на Общността на Латинска Америка и Карибите на 24 януари президентът на Хондурас Сиомара Кастро поиска незабавното освобождаване на Педро Кастило, който е в затвора.


 Външното министерство на Перу отговори, като отзова своя посланик от Хондурас.


 ▪️Предвид нарастващия международен натиск, Болуарте все пак трябваше да се обърне към Организацията на американските държави на 25 януари.  Тя заяви, че нейното управление е "наранено от непоправимата загуба на голям брой сънародници".


 Опозиционните медии осъдиха тона на изказването ѝ, обвинявайки Болуарте в безразличие към случващото се и нарекоха думите ѝ „поредна проява на лъжите, характерни за президент, извършил преврат“.


 🔻Редица перуански конгресмени, в отговор на исканията на протестиращите, обявиха намерението си да отстранят Дина Болуарте.


 Предложението беше подписано от 28 членове на Конгреса и сега трябва да получи още 52 гласа, преди да може да бъде внесено в парламента.


 ▪️Импийчмънт ще има, ако бъде подкрепен от 2/3 от депутатите.  Подобен изход обаче е малко вероятен, тъй като Конгресът до голяма степен се контролира от олигархичните кланове, довели Болуарте на власт.


 ▪️В допълнение, Конституцията на Перу, приета през 1993 г., предоставя на президента широки правомощия до едно решение за разпускане на Конгреса.


 🔻Какво следва?


 Засега властите и протестиращите отказват да се опитат да установят диалог.  Ситуацията с организацията на преговорите се усложнява от факта, че протестът все още няма признато представителство.


 Спонтанните демонстрации продължават да бъдат брутално потушавани от полицията и допълнително подклаждат радикални настроения.


 Търсейки подкрепа, някои протестиращи дори започнаха да се обръщат към Русия и Владимир Путин.


 На свой ред Съединените щати, според някои източници, се готвят да предоставят военна подкрепа на режима на Болуарте. 


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи