Предвестници на срив: Големи загуби за Volksbanks и спестовните банки – мрачна перспектива за 2023 г



БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА - ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПАРИТЕ  СИ ДОКАТО ИМАТЕ ВРЕМЕ


Според доклада за стабилността на Германската федерална банка особено по-малките банки могат да очакват големи загуби. Корекциите на стойността в спестовните банки и Volksbanks са изразходвали резервите.  Предупреждение за мега загуба


Според предупрежденията на Bundesbank, спестовните банки и Volksbanks могат да понесат огромни загуби през следващите няколко месеца.


Причината за това са нарастващите лихви, които правят дългосрочните и евтино отпуснати кредити значително по-малко икономични.


Освен това има и загуби от оценката на портфейлите с ценни книжа на банките.


Според доклада на Bundesbank следните отписвания означават, че основният капитал на двете банки се стопява. „По-нататъшни загуби на стойност биха довели директно до съответните обезценки и загуби“, предупреждава Bundesbank.

Ако това се случи, общините, които имат нужда от спестовна каса за общинския бюджет, ще имат проблеми, защото няма пари за разходи.


Мрачна перспектива: Deutsche Bank предупреждава за мега срив през 2023 г. 

Deutsche Bank следва примера и, подобно на много банки на Уолстрийт, рисува мрачна картина за световните фондови пазари през 2023 г. Времето на срива обаче се различава в перспективите на Deutsche Bank.


В прогнозата си за 2023 г. Deutsche Bank очаква масивен срив на световните цени на акциите, ако икономиката на САЩ изпадне в рецесия. От Deutsche Bank обаче допускат, че сривът ще се случи в средата на годината, а не през първите няколко месеца.


„Вярваме, че Фед и ЕЦБ са абсолютно ангажирани да върнат инфлацията до желаните нива през следващите няколко години“, каза в изявление Дейвид Фолкертс-Ландау, главен икономист в Deutsche Bank.

И по-нататък: „Основните фондови пазари ще паднат с 25 процента от малко по-високи нива, отколкото в началото на декември, тъй като рецесията в САЩ удари, но след това ще се възстановят напълно до края на 2023 г., ако приемем, че рецесията продължи само няколко тримесечия.“


Според банката S&P 500 трябва да се покачи отново до 4500 пункта до края на 2023 г.

Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи