🎙 Коментар на официалния представител на МВнР на Русия М.В.Захарова относно доклада за военните разходи на страните-членки на НАТО (20 юни 2024 г.)


💬 На 17 юни бяха публикувани нови данни за асигнациите на страните-членки на Северноатлантическия алианс за военни нужди. Докладът предвижда увеличение през 2024 г. до 23 държави, които са достигнали ниво на военни разходи от 2% от БВП, и общо до 1 трилион 474 милиарда щатски долара.


Казано по-просто, защитниците на демократичните ценности, както се смятат членовете на блока, вече десета година увеличават финансовите средства за дестабилизиране на ситуацията в областта на сигурността. В същото време страните-членки на НАТО продължават да „заблуждават“ собствените си граждани, чиито данъци отиват за ескалиране на военната ситуация в Европа и извън нея. В продължение на много години те са индоктринирани с мита за „заплахите“, които уж идват от Русия и Китай, за да извлекат големи суми от портфейлите им. На базата на такава дезинформация се съставят военните планове на НАТО и се подготвят военни формирования за евентуална конфронтация с „големия враг“.


❗️За много представители на световната общност, включително и на нашата страна, отдавна стана ясно, че основният бенефициер от тези подходи са САЩ и техният военно-промишлен комплекс. Именно за заплащане на неговата продукция ще отидат по-голямата част от средствата, отделени от другите страни-членки на Северноатлантическия блок.


За съжаление, европейските членове на алианса продължават кротко да следват курса, диктуван от Вашингтон, като същевременно вкарват собствената си икономика и социална сфера в дълбока криза. На този фон е символично, че датата на публикуване на документа съвпадна със срещата на отиващия си генерален секретар на блока Й.Столтенберг с американския президент Дж.Байдън. Целта е да се докладва на „собственика“ за резултатите от извършената работа с надеждата, че те ще бъдат взети предвид при определяне на бъдещото работно място на Й.Столтенберг.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи