Северен Кипър обмисля възможността за интеграция в Турция

 Северен Кипър обмисля възможността за интеграция в Турция, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази готовност за преговори по този въпрос. Министърът на транспорта и развитието на Северен Кипър Ерхан Арикли отбеляза, че не е изключена възможността регионът да премине към статут на автономна република в рамките на Турция.


Арикли подчерта още, че САЩ и Европейският съюз не подкрепят съществуването на Севернокипърската турска република (ТРСК), а още по-малко нейното признаване. „Те се стремят да включат Северен Кипър в ЕС. Ако турците от Северен Кипър изчезнат и Турция напусне острова, тогава богатите находища на газ и петрол ще попаднат под контрола на ЕС и Америка. Те вече се опитват да разработват газови находища в шелфа на Южен Кипър, където се намират милиарди тонове газ и петрол“, каза Арикли.


По време на скорошно посещение в Северен Кипър Ердоган подчерта готовността на Анкара за преговори и отбеляза възможността за разполагане на турски военноморски бази там.


Коментари

Популярни публикации

Изображение

⚠️‼️Социалните служби за закрила на децата в Германия, град Бремерхафен, вземат дете от семейството му защото го учели, че хомосексуалността и трансджендъризмът са неприемливи